Lehimli Eşanjör Nedir?

Lehimli Eşanjör Nedir?

Lehimli Eşanjörün Çeşitleri

Eşanjörlerin çeşitlerinden biri olan lehimli eşanjör akışkanların birbiri ile temas etmesinin kesin olarak istenmediğinde kullanılır. Lehimli eşanjör, endüstriyel uygulamalarında soğutma ünitelerinde evaporatör ve konderser olarak kullanıldığı gibi, ısıtma sistemlerinde ise ani ısıtıcı olarak da kullanılmaktadır. Çok yüksek sıcaklıkların söz konusu uygulamalarda da lehimli ısı eşanjörleri tercih edilmektedir. Detaylı bilgi için https://www.vefaheat.com/esanjorler/lehimliesanjor/ sayfasını inceleyebilirsiniz. Ayrıca bu tip lehimli eşanjörlerin kullanılmasının nedenlerinden biri de kesinlikle sızdırmazlığın çok önemli olmasıdır.

Lehimli Eşanjörlerin Yapısı

Farklı ısı transfer özelliği sunan farklı plakalarla tasarlanabilen lehimli eşanjörün yapısı dayanıklıdır. Asıl amacın sızdırmazlık olduğu işlemlerde kullanılan önemli yapılardır. Lehimli eşanjör yapısında bulunan plakalar birbirleri ile lehimlidir. Hareketli parçaları da çok azdır. Gelelim lehimli plakaların çeşitlerine;

  • • H-Tipi Plaka: Geniş açılı kanallara sahip olup, ısı transferi yapıldığında akışkan kanallar içinde türbülans olacak şekilde ilerler.
  • • L –tipi Plaka: Dar açılı kanallara sahiptir. Isı transferinde basınç kaybı en az seviyededir. Sadece basınç kaybının kabul edilemediği ısı transferi işlemlerinde kullanılmaktadır.
  • • M-Tipi Plaka: İki akışkan arasındaki ısı farkının çok yüksek olduğu durumlarda kullanılır. L-tipi ve H-tipi plakaların bir kombinasyonudur.

Lehimli eşanjörün yapısı da önemlidir. Lehimli eşanjör yüksek kaliteye sahip bileşenlerden üretilmektedir. Lehimli ısı eşanjörleri kullanılacak plaka türüne göre düşük basınç kaybına, yüksek verimli ısı transferine veya ısı transferinin geniş bir aralıkta yapılmasına olanak sağlamaktadır. Bu tip eşanjörlerin hareketli bağlantıları çok az olduğundan korozyona ve basınca dayanıklı olmalarının yanı sıra sıcaklığa da daha dayanıklıdır. Tasarımlarının kompakt olmaları nedeniyle yer bakımından da önemlidir. Ayrıca iç tasarımları nedeniyle yüksek verimlilikte ısı transferi sağlarken tortu birikimini de azaltır. Lehimli eşanjörlerde bakım sıklığı azdır bu da bakım maliyetlerinin az olmasını sağlar.