Kondansatör Hakkında Merak Edilenler

Kondansatör Hakkında Merak Edilenler

Elektrik alanı içinde elektrik enerjisini depolamaya yardımcı olan kondansatörler, kısa süreli depolama işlemleri için ideal bir seçenektir. Alternatif akım ileterek her devrede bağımsız çalışabilen seçeneklerin fiziki işlevleri yalıtkanların iki levha arasına konulmasıyla gerçekleşir. Kondansatörler; doğru akım yerine alternatif akımı iletirler. Söz konusu bu özelliği sayesinde de her devrede bağımsız çalışma prensipleri bulunur.

Farklı Alanlar için Kondansatör Seçenekleri

Sığaç olarak da adlandırılan kondansatör seçenekleri, kullanım amaçlarına göre farklı alanlarda işlevsel hale gelebilir. Örneğin; sistem güç kaynağı devrelerinde filtreleme amacıyla kullanılır. Diğer devrelerde frekans üretici olarak da işlev gören sistemler internet sayfaları üzerindeki ilgili online mağazalardan temin edilebilir. Değişken kapasiteye sahip, sabit ve ayarlı olmak üzere üç farklı çeşidi bulunan ürünler arasında ayarlı olanlar değer minimum ve maksimum aralıklar arasında olan ve değişimi mümkün olan işlevselliğe sahiptir. Sabit modeller kendi türü özelinde farklı değerleri taşırlar. Bu ürünler, ayarlı seçeneklere göre çok daha farklı değerleri taşıyabilir. Değişken kapasiteli olan ürünler ise sabit veya değişken değerli olabilirler. Bu sistemde gerilimle birlikte kapasitif değerin değişmesi mümkündür.

Kondansatörlerin Diğer Özellikleri

Kapasitör olarak da piyasada tanınan ürünler fiziki görünüm olarak bataryaya benzer. Enerjisini hızlı bir şekilde serbest bırakabilen bu ürünler işlemlerini saniyeler içinde gerçekleştirebilir. Kapasitör örneği olarak flaşlı fotoğraf makineleri verilebilir. Sistem sayesinde kısa süre içerisinde büyük bir ışık patlaması oluşur. Bu da cihazın sorunsuz olarak çalışmasına olanak sağlar. Kapasitör ve sığaç gibi farklı kelimelerle de ifade edilebilen kondansatör seçenekleri iki adet iletken arasında yalıtkan oluşturabilen imkanları sayesinde kağıt, cam, seramik ve plastikte rahatlıkla kullanılabilir. Sığacın iki ucu aracılığı ile bağlı olduğu devre üzerinden yük değişimini gerçekleştirmesi mümkündür.