Sosyal Hizmet Hangi Üniversitelerde Var

Sosyal Hizmet Hangi Üniversitelerde Var

Sosyal hizmet, birçok meslek disiplininin özdeşmiş ve toplumun oldukça içinde olan bir meslektir. Sosyal hizmet, toplumun "dezavantajlı" olarak kıldığı gruplar ile bireysel veya grup olarak çalışmalar yürütür. Burada dezavantaj kelimesini tırnak içerisinde belirtilmesinin sebebi; bireyin dezavantaja sahip olması değildir. Toplumun, bireye bu şekilde yaklaştığının vurgulanmak istemesidir. Sosyal hizmetin amacı ise; bir sosyal hizmet uzmanı olarak eğitim aldığı süre boyunca öğrendiği bilgi ve becerileri sahada uygulamaya dökerek, iyileştirici politikalar üretip kendi rol ve sorumluluklarını mesleki etik çerçevesinde gerçekleştirmektir. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfalarını üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.


Sosyal Hizmet Nerede Görev Yapabilmektedir?

Sosyal hizmet, dünya çapında yürürlükte ve oldukça içimizde olan bir bölümdür. Günlük hayatın işleyişinde; eğitim ve sağlık sistemlerinde, yerel yönetimlerde, adli alanlarda ve özel sektörlerde kendisine geniş bir alan edinmiştir. Daha açmak gerekirse; bir sosyal hizmet uzmanı; karakollarda, hastanelerde, adliyelerde, belediyelerde ve toplumla iç içe olan çoğu kurumda rol alabilmektedir. Sosyal hizmetin son 30 sene içerisinde yaygınlaşarak günümüzde her alanda kendini ifade ettiğini söyleyebiliriz. Sosyal hizmet, insan ayrımı yapmaz ve insanı insan olduğu için sever. Bu bakış açısı da aslında eğitim esnasında kazandırılmaya çalışılan bir perspektiftir. Sosyal hizmet, yaşlı, çocuk, yetişkin, engelli, LGBT, mülteci; ayni ve nakdi yardıma, biyo-psiko-sosyal anlamda desteğe ihtiyacı olan tüm birey ve gruplara hizmet vererek çalışır.

Sosyal Hizmet Bölümü Kaç Seneliktir?


Sosyal hizmet, 4 senelik bir lisans bölümüdür. Bu bölümün 2 senelik ön lisansı ise 'Sosyal Hizmetler' olarak geçmektedir. Sosyal hizmet, her üniversitede bulunmamaktadır ancak çoğu devlet ve vakıf üniversitelerinde hem lisans hem de ön lisans bölümü mevcuttur. Sosyal Hizmet bölümünün ilk mezun verdiği üniversite, Ankara’daki Hacettepe Üniversitesi' dir. Bu bağlamda Hacette Üniversitesi, sosyal hizmet için önemli bir kemik oluşturmaktadır. İstanbul' da ise sosyal hizmet bölümü olan iki devlet üniversitesi bulunmaktadır. Bunlar: İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi' dir. Bu okullar dışında, Sakarya Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Yalova Üniversitesi gibi çeşitli illerdeki üniversitelerde de sosyal hizmet bölümü mevcuttur.