Karın Şişliğini Önemseyin
Yumurtalık kanseri en çok 20 ile 64 yaşları arasında görülüyor. Genellikle 40 yaşın üstünde ve çocuk sahibi olmamış kadınlarda, yağlı beslenmeyle riski artan hastalıkta karın şişliği belirtiler arasında olabiliyor. Kanser riski ise doğum kontrol hapı kullanan ve çocuk emziren kadınlarda ya da tüpleri bağlanmış kişilerde daha az.
Yumurtalık kanserinden korunmak için düzenli olarak jinekolojik muayene olmak çok büyük önem taşıyor. Ailesinde yumurtalık kanseri ya da meme, rahim ve bağırsak kanseri olan kişiler ise biraz daha fazla risk altındalar.
Düzenli Jinekolojik Muayene Önemli
En sık görülen gruplar arasında erken menopoza girenler, hiç doğum yapmamış olanlar, kısırlık olan kişiler oluyor. Genellikle geç teşhis edilen yumurtalık kanserinde uygulanan tedavi yöntemi onkologlar tarafından yapılan ameliyatlardır. Genellikle cerrahi müdahale yöntemi uygulanan hastalıkta bazı durumlarda yumurtalıklar, rahim, karın zarı, lenf bezleri ve tümörün yayılmış olduğu organ kısımları alınabilir. Ameliyat sonrasındaki tedavi ise kemoterapi ağırlıklıdır.
Yumurtalık kanserinin en sık görülen belirtileri arasında karın şişliği ve ağrı, kilo kaybı ve vajinal kanamalar, idrarla ilgili sıkıntılar, bulantı, gaz ve hazımsızlık, sindirim bozuklukları ve sık idrara çıkma gibi durumlar bulunmaktadır.