EVDE YETİŞTİREBİLECEĞİNİZ 4 MUHTEŞEM SUKULENT
1. YILAN DERİSİ ÇİÇEĞİ (HAWORTHIA FASCIATA)
Afrika kökenli bir sukulent olan yılan derisi çiçeği –bir diğer adıyla zebra kaktüsü, göğe doğru sivri yaprakları olan bir çiçektir. Kendisine has görünüşü olan bu çiçek hem az yer kaplar, hem de çok az bir bakım ister. Dipnot: 18 ayda bir saksısını değiştirmeniz bitkinizin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayacaktır. Bunun yanı sıra, yılan derisi çiçeğinizi direkt olarak güneş ışığı alan bir yere koymayın, fakat yine de aydınlık bir odada tutmanız önerilir.
2. ALOE VERA
Aloe vera, özellikle cilt sorunları başta olmak üzere, birçok tıbbi konularda kullanılan şifalı bir bitki. Özellikle güneş yanıklarına çok faydası olan bu bitki, bunun yanı sıra evin içerisinde de oldukça şık durmakta. Yalnız, aloe veranın yapraklarının uçları keskin olduğu için çocukların ulaşamayacağı bir yerde muhafaza edilmelidir. Bunların yanı sıra, kökler saksıyı zorlamadığı müddetçe saksısının da değiştirilmesi gerekmemektedir ve günlük birkaç saat gün ışığı alan bir yerde durmalıdır. Dipnot: Toprağı kurumadıkça sulama yapmanız önerilmez. Yani, önceki sulamanızın etkisi tamamen geçtikten sonra çiçeğinize yeni sulama yapmalısınız.
3. MEKSİKA KARTOPU (ECHEVERIA ELEGANS)
Tıpkı Aloe Vera gibi, toprağı tamamen kurumadıkça tekrardan sulama istemeyen bu güzel sukulent, gün ışığı alan bir yerde bakılmalıdır. Fakat direkt gün ışığını alan bir yerde de bakılması önerilmemektedir. Soğuğa dayanıklı değildir. İnsanlar için de hayvanlar için de zehirli olmayan bir bitkidir. Bakımı oldukça kolay olan bu küçük ve etli sukulentin evin güney tarafında bakılması tavsiye edilir.
4. DAMKORUĞU SUKULENTİ (SEDUM MORGANIANUM)
Bakımı oldukça kolay olan bir diğer sukulent ise damkoruğu sukulentidir. Aynı zamanda bu çiçek, para bitkisi olarak bildiğimiz bitkinin de kuzenidir. Sedum morganianum, genel olarak saksılardan sarkacak bir biçimde uzun dallar üzerinde minik tombul yanakları olan ve inci gibi dizilmiş yapraklara sahip olan bir sukulenttir. Örgü gibi dallarıyla sarkmaya ve yayılmaya meyilli bir bitkidir. Aydınlık ve güneş alan yerleri sevmektedir. Çeşme suyundaki klor ona zarar vereceği için içme suyu ya da dinlendirilmiş çeşme suyu ile sulanması önerilir. Sürekli sulanmak istemeyen bir bitkidir, 2 haftada bir sulamanız yeterli olacaktır. Fazla soğuk sevmediği için kış aylarında evin içerisine almanız tavsiye edilir. Gördüğünüz üzere, sukulentlerin bakımı genel olarak oldukça kolaydır. Geriye kalan birçok sukulent türünün bakımı da aşağı yukarı bu 4 türle aynı olmakla beraber; genel olarak soğuğu sevmezler, aydınlık ve gün ışığından faydalanabilecekleri bir yer isterler ve toprakları kurumadıkça tekrardan sulama istemezler. Bu sebeplerden dolayı, bu güzel bitkileri evinizin güney kısmına bakan yerinde gönül rahatlığıyla bakabilir ve hem gözünüze hem havanıza bir şenlik yaşatabilirsiniz.