Verem Aşısı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Sol omuzun üst kısmına yapılan verem aşısı, cilt içine uygulanan enjeksiyon metodu kullanılarak yapılır. Aşı sonrası ciltte oluşan minik kabarcık çok kısa bir süre içinde kaybolur.
Aşı olunan gün, aşı vurulan bölgeye temas etmekten kaçınmalı ve yıkamamalıdır. Bir ay sonra aşı vurulan bölgede, cilt üzerinde oluşan bir sivilcemsi bir oluşum dikkatinizi çekebilir ama korkmayın. Kabuğa dönüşen bu kızarıklık bir sıkıntıya yol açmaz.
Aşı Hayat Kurtarır
Bütün bunların olmama ihtimalinde ise, aşının tutup tutmadığını test ettirmenizde fayda var. Yapılan test sonuçlarına göre eğer aşı tutmamış ise yeniden aşı vurulur. Aşı sonrası ciltte oluşabilen sivilcemsi kızarıklık bazı durumlarda çıban benzeri bir hal de alabilir. Bu gibi durumlarda boyun ya da koltuk altında sertlikler oluşabilir. Bunlar Lenfadenopati’dir. Doktora gidip kontrol ettirmeniz ve muayene yaptırmanız gerekir.
Bebekler için doğumdan sonraki ilk dört ay içinde vurulması gereken verem aşısının süresi geçirildiği takdirde PPD testi uygulanır. Etkisi 5 yıl süren verem aşısı, 5 senelik aralıklara yeniden yapılmalıdır. Bu şekilde, vurulduğunuz her aşıda veremden korunma yönteminizi arttırabilirsiniz Ne yazık ki, toplumumuzda verem aşısı yalnızca çocukken yapılan bir aşı olarak kalmıştır.